Panik atak, aniden başlayan yoğun korku ve endişe hissi ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Kişi aniden kendini kötü hissetmeye başlar.Panik atak esnasında kişi kalbinin çok
çarptığını ı , terlediğini , nefes alamadığını , titrediğini, başının döndüğünü ve midesinin bulandığını düşünür veya öyle hisseder. Panik atak gibi zorlayıcı ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir bozuklukla başa çıkarken etkisi kanıtlanmış baş etme ipuçlarına ihtiyaç vardır.
Aşağıdaki maddelerde ipuçlarını bulabilirsiniz:
- Panik atak sadece kaygı yaşatır, size başka zarar vermez.
- “Panik atak gelmesin!” demek yerine “Bir süre gelebilir, geldiğinde baş etmek için neler yapabileceğimi biliyorum” derseniz belirtileriniz hafifler.
- Panik atakla ilgili düşüncelerinizi gerçekçi hale getirmek ve pozitif baş etme cümlelerini tekrarlamak kaygı düzeyinizi azaltır. Panik atak esnasında diyafram nefesi alıp vermek, atağın olmadığı zamanlarda kas rahatlatma ve vücut tarama egzersizi yapmak panik atakla baş etmenizde önemli rol oynar.
- Panik atak yaşama ihtimali nedeniyle belli durum ve ortamlardan kaçınmanız panik atağınızı geçirmez, güçlendirir.
- Panik atak esnasında, dikkatinizi bedeninize değil, çevrenize odaklamanız ve çevrenizdeki kişilerin ya da eşyaların özelliklerini saymaya çalışmanız yararlı yöntemlerdendir.
- Panik atak bazen size yavaşlamanız, yaşamınızda değiştirmeniz gereken şeylerin olduğunu gösteren bir alarmdır. Yaşantınızı gözden geçirip, sizi mutsuz eden, yoran, endişe yaratan durumlarıdeğiştirmek için adım atabilirsiniz.
- Zihin ve beden birbiri ile etkileşim halindedir. Bu nedenle ruhunuza ve bedeninize iyi bakmaya çalışın. Böylelikle salgılanan mutluluk ve gevşeme hormonları sizin dayanıklılığınızı artırır.
- Panik atak esnasında nefes egzersizlerini uygulayarak sakinleşebilirsiniz.
- Sizin gibi panik atak yaşayan başka insanların varlığını unutmamalısınız. Onlarda bu zorlu süreçle başa çıkmaya çalışıyor tek değilsiniz.