AŞIRI KISKANÇLIĞIN SEBEBİ NEDİR ?

Aşırı Kıskançlığın Sebebi Nedir ?

 

Aşırı kıskanç bir insanın içinde

terk edilmekten çok korkan bir

çocuk vardır.

 

İlişkilerde muhakkak yaşanan duygulardan biri de kıskanmadır. Küçük dozda olanlar ilişkiyi renklendirse de abartılı kıskanmalar mutlu bir birlikteliği cehenneme çevirebilir.

Peki çiftler neden birbirini kıskanır?

Aşırı kıskanma duygusunun temelde birkaç nedeni vardır.

İlk olarak bunun altında derin bir özgüven problemi olabilir. Başkalarını kendisinden üstün gören kişi için başkaları sürekli bir tehdit algısı yaratır. Onun için diğer herkes her zaman alt edilmesi gereken bir rakiptir. Bu durumun yoğun olarak yaşandığı anlar da öfke patlamalarına, kavgalara ve belki de şiddete kadar varabilir.

Özgüvensiz kişi, kıskançlık tuzağına düşer ve karşısındaki insanı sürekli baskı altında tutmaya, takip etmeye yönelir. Böyle yaparak onu kontrol altına alacağını düşünür. Halbuki bu durum karşı tarafın ilişkiden uzaklaşmasına neden olur yanı bu bir çözüm olmaz.

Kıskanma, kaybetme korkusundan da doğabilir. Çocukken o kadar korkmuşsunuzdur ki anne ya da babanızın sizi terk etmesinden yetişkin bir birey olduğunuzda aynı duyguyu ilişkilerinize taşırsınız. Her önlemi alırsınız o gitmesin diye, herkes, her şey bir tehdit haline gelebilir sizin için… Ama önlem alsanız da yetmez; her an, o korku içinizi yer bitirir, ya giderse, ya başkasını tercih ederse, ya beni sevmezse?… Çocukken terk edilmekten çok korkan çocuk, şimdi öfkeyle kıskançlığın bataklığında kendi kendini boğar. Anne ya da babasıyla arasındaki güven bağının kesilmesi, erken yaşta yaşanan anne baba kayıpları çocukluk döneminden kalma korkuların sonraki yaşlara ulaşmasına zemin hazırlar. Terk edilmekten, sevdiği insanı kaybetmekten ileri gelen kıskanma duygusunun yarattığı endişe ve stres partnerin baskı altında tutulmasına, paranoyaya, aşırı şüpheye, ve sorgulamaya kadar gidebilir. Kıskan. Partner asla duyduklarına inanmaz. O hep kuşkudadır ve kendi zihninde yarattığı aldatma senaryolarına inanır.

Kıskançlığın abartılı düzeyde seyrettiği bazı kişilik bozuklukları vardır. Narsis ya da paranoid yapıda insanlar bu duygu tuzağına sık düşerler. Sürekli şüphe içinde yaşayan zihinlerini kontrol edemezler. Nefes aldırmayacak bir boyuta yükselebilirler ve onlar için her davranışın altında gizlenen, söylenmeyen bir şey vardır.

Kıskanma duygusu ayrıca kültürel olarak da bireye yüklenen bir duygudur. Toplumumuzda ‘’ Seven insan kıskanır’’ yaklaşımı oldukça hakimdir. Ancak hiçbir şekilde abartılı kıskanmanın sevgiyle ilgisi yoktur. Bu yanlış yargıyla yüklenmiş zihnin bu algıyı kırması bu duygudan uzaklaşmasının tek yoludur.

Kıskançlıktan kurtulmanın yolu nedenini bulmak ve bunun üzerine gitmekten geçer. Davranışların her daim bir mantık süzgecinden geçirilmesi, kıskançlık anlarında yaşananların serinkanlı bir şekilde değerlendirilmesi adına çabalamak bu olumsuz duygudan uzaklaşmanın diğer yolları arasındadır.

 

Esra Ezmeci//Düştüğünde Kalkarsan Hayat Güzeldir

Connect with us