Ergenlerde Akran Zorbalığıyla Nasıl Mücadele Edilir?

Ergenlerde Akran Zorbalığıyla Nasıl Mücadele Edilir?

 

     Ergenlik dönemi; fiziksel büyüme, cinsel gelişim ve psikososyal olgunlaşmanın gerçekleştiği, çocukluktan yetişkinlik dönemine geçiş süreci olarak tanımlanmanır. Ergen bireyler, bağımsızlığı yakalamak isterler ve kimlik arayışındadırlar. Ben kimim?, Neden bu ailede büyüyorum? gibi sorularla mücadele ederler. Çocuklukla kıyaslandığında bu dönemde ergenin baş etmek zorunda kaldığı biyopsikososyal değişimler artmaktadır. Ayrıca ergen bireyler için arkadaşlık ilişkileri, romantik ilişkiler, bulunduğu grupta kabul görmek gibi unsurlar sosyalleşme süreci adına önem taşımaktadır. Ergen, bir gruba ait olmak ve kabul edilmek ister. Bir grubun içine dahil olduğunda ( bir arkadaş grubu, bir spor takım grubu) kendini daha tatmin olmuş hisseder.

 

     Akran zorbalığı bir veya daha fazla öğrencinin, kendilerine kıyasla daha güçsüz durumda olan öğrencileri, kasıtlı ve tekrarlı olarak rahatsız etmesidir. Kurban kendisini koruyamayacak durumdadır. Zorbalık çeşitleri üçe ayrılmaktadır; fiziksel zorbalık, sözel zorbalık ve sosyal dışlama. İlerleyen zamanlarda duygusal zorbalık da bu kategoriye eklenmiştir. Duygusal zorbalık, kişinin eşyalarına zarar verme ve tehdit içeren söylemlerdir.

 

 

Sibel Zorbalık

 

     Siber zorbalık, internet ve diğer dijital teknolojiler kullanılarak yapılan zorbalık eylemleridir. Ergenler arasında siber zorbalık, sosyal medya platformlarında veya diğer dijital ortamlarda yapılan taciz, tehdit etme, iftira atma, özel bilgileri ifşa etme, hakaret etme, küçük düşürme ve diğer türdeki saldırgan davranışlardır. Siber zorbalık, genellikle anonim olarak yapılır ve hedef kişinin psikolojik, duygusal ve hatta fiziksel sağlığını etkileyebilir.

 

Sosyal Medya Gruplarındaki Zorbalık

 

     Sosyal medya gruplarındaki zorbalık, bir sosyal medya platformunda bir grup oluşturarak yapılan zorbalık eylemleridir. Ergenler arasında sosyal medya grupları, arkadaşlarıyla iletişim kurmak, bilgi paylaşmak ve eğlenmek için kullanılır. Ancak, bazı ergenler bu grupları, diğerlerini taciz etmek, küçük düşürmek, hakaret etmek ve diğer türdeki saldırgan davranışlarda bulunmak için kullanırlar.

 

     Zorbalığa uğrayan çocuklarda görülen belirtiler arasında en yaygın görülen depresyon ve kaygı bozukluğudur. Aynı zamanda zorbalığa maruz kalan ergenler güvende olmadıklarını hissetme, düşük özgüven, içe dönüklük, düşük benlik imajı, uykusuzluk ve kabus görme gibi durumlar yaşayabilmektedir. Akran zorbalığına uğrayan çocuğunuzla konuşmak, onu dinlemek ve ona destek olmak önemlidir. Onlara nasıl hissettiklerini ve ne kadar önemli olduklarını hatırlatın.

Ayrıca, zorbalıkla başa çıkmak için stratejiler öğretin ve bir yetişkine başvurmaları gerektiğini söyleyin. Çocuğunuzun zorbalık yaşadığı kişiyle yüzleşmenizi önermiyoruz. Bunun yerine, okuldaki rehber öğretmenlerinden yardım alabilir ve aynı zamanda terapistlerden de yardım alabilirsiniz.

Connect with us