Doğal Afetlerin Psikolojimiz Üzerindeki Etkisi Nedir?
Afet, gündelik yaşantıyı kesintiye uğratarak büyük zararlara yol açan ve her türlü doğal veya insan kaynaklı olaylar şeklinde tanımlanmaktadır. Doğal afetler isteğimiz dışında gerçekleştiğinden ve
kayıplara, yıkıma, evsizliğe ve diğer zorluklara neden olabileceğinden kişide yoğun kaygı uyandırır. Bu süreçte yaşanan duygu durum değişiklikleri travma olarak adlandırılır. Travmalar, birincil ve ikincil travma olarak ikiye ayrılır. Birincil travma, kişinin doğrudan maruz kaldığı bir travmadır. İkincil travma ise kişi olayı kendisi yaşamasa da duyarak veya televizyondan görerek etkilenmesidir. Doğal afetlerin psikolojik etkileri, bireysel farklılıklara ve afetin şiddetine, süresine ve yakınlığına bağlı olarak değişebilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri:
Kabus görme, konsantrasyon eksikliği, sinirlilik, uykusuzluk, yoğun kaygı, yüksek kalp atış hızı,
terleme, titreme, panik ataklar, depresyon, öfke, duyarsızlık ve yeme bozukluklarıdır. TSSB (Travma sonrası stres bozukluğu) yaşayan kişiler yaşadıkları olaya dair kabusları vardır ve sık sık akıllarına gelir.
Bu belirtiler, travma sonrası stres bozukluğunun şiddetine göre değişebilir ve profesyonel yardım alınmadığı takdirde uzun vadeli sorunlara neden olabilir.
Doğal Afetlerin Etkilerinden Nasıl Korunabiliriz?