Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocuklarda yaygın bir nörolojik bozukluktur. Bu bozukluk, çocuğun dikkatini toplamakta ve sürdürmekte, hareketlerini kontrol etmekte zorlanmasına neden olur. Çocuklarda DEHB belirtileri arasında dikkat eksikliği, hiperaktivite, dürtüsellik, öfke patlamaları, unutkanlık, dağınıklık, leri tamamlamada zorluk, ödevlerde zorlanma, öğrenme güçlüğü, arkadaşlık ilkilerinde zorlanma ve der sosyal sorunlar yer alabilir. Bu belirtiler, çocuğun normal davranışlarından farklı olduğunda ve okul, ev ve sosyal hayatlarını olumsuz etkilediğinde ende verici olabilir. Tabii ki bu durum 5 yaş altındaki bütün hareketli ve dikkatsiz çocuklar DEHB sorunu yaşıyor anlamına gelmez. Bu aşırı hareketlilik ve dikkatsizliğin sorun olup olmadığının anlaşılabilmesi için çocuğun yaşıtlarıyla kıyaslanması gerekir.

 

DEHB Neden Olur?

Araştırmalarda ortaya çıkan veriler DEHB olan bireylerin beyninin bazı bölümlerinin daha büyük veya küçük olduğunu ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda erken doğumların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Yinede araştırmalar sonucunda bazı farklılıklar tespit edilse de kesin bir kanıya ulaşmak mümkün olmamıştır.

 

DEHB’ nin Tedavisi Nasıl Olur?

İlk olarak annenin ve öğretmenin çocuk için gerekli özeni göstermesi gerekir. Bu bozukluk hakkında bilgi sahibi olmalı ve ona göre bilinçli davranmalıdır. Daha sonra, DEHB tedavisinde de pektireç kullanmak önemli rol oynar. Çocuğun, hiperaktivite bozukluğunun düzeltilmesi amacıyla yapacağı bütün olumlu davranışlar ödüllendirilmelidir. Böylece olumsuz davranışların azalması sağlanabilir. Dikkat bozukluğundan dolayı eğitim hayatı etkilenen çocuğun eğitimsel olarak desteklenmesi gerekir. Çocuğun kendisine güveninin artması için başarılı olduğu konular eğitiminde öncelikli olarak seçilebilir. Böylece çocuk kademeli bir yol izler. Çocukların aynı zamanda ilaç kullanması da oldukça önemlidir. Aile, öğretmen ve uzmanların bir arada tedavi sürecini yöneterek çocuğun bu dönemi başarılı bir şekilde atlatmasına yardımcı olmalıdır.

Connect with us